Rågbrödstrianglar med pumpafrön
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
½ dl mörk sirap
2 msk rapsolja
5 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl fint rågmjöl
4 ½ dl vetemjöl special
1 msk salt
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
Pensling:
1 ägg
Pumpafrön
Linfrön
Solrosfrön
Värm vatten till 37 grader. Smula jästen i bunken, häll över vattnet och rör tills det lösts upp.
Rör i yoghurt, rapsolja och sirap.
Tillsätt dinkelmjöl, rågmjöl, vetemjöl special, salt och frön. Rör ihop. Häll i vetemjölet tills degen är smidig och släpper bunken. Jag kör degen i assistenten i 20 min.
Låt jäsa 30-60 minuter under bakduk i bunken. Sätt ugnen på 230 grader.
Knåda sedan degen lite, dela den på två och rulla den till en lagom tjock svans, platta till något och skär degen i trekanter. Jag brukar smörja ett bakplåtspapper i lite rapsolja och rulla degen på pappret. Smörj även handflatorna med lite olja så går det som smort utan kladd. Lägg upp på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pumpafrön och linfrön. Grädda ca 10 min tills bröden fått fin färg