Biffar med potatismos och gräddsås
Blev en riktig svensk söndagsmiddag idag. Biffar med potatismos och gräddsås.
Biffar
600 g blandfärs
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
5 msk ströbröd
1 gul lök
1 3/4 tsk salt
1 1/2 krm vitpeppar
Mos
900 g mandelpotatis
2 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1/4 dl gräddmjölk 50/50
ev muskonöt efter smak
Sås
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk soja
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Koka upp potatisen.
Bland ströbröd och mjölk och låt svälla 10 minuter. Blanda ihop färsen med ägget och kryddorna. Hacka löken smått och rör ihop allt. Forma biffar och stek i hög värme på bägge sidor. Lägg i en ugnsform och grädda färdigt i 200 graders värme.
Mosa potatisen lite lätt innan du vispar med elvisp. Töm i gräddmjölk och smör och vispa. Töm i kryddorna. Är moset lite väl tjockt är det bara att späda ut med grädde. Smaka av och krydda ytterligare ifall det behövs.
Servera med ärtor, majs och paprika samt lingonsylt och saltgurka!!
Smällt smör i en kastrull och strö sedan i mjöl. Vispa till en klumpig massa och späd med lite mjölk. Låt den bli tjock och späd med mer mjölk. Fortsätt puttra och späd ut med mjölk och grädde för att hålla såsen tjock. Häll i soja och fond och smaka av med salt och peppar. Man kan klicka i lite svartvinbärsgelé för en lite sötare smak om det finns hemma.
Biffar
600 g blandfärs
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
5 msk ströbröd
1 gul lök
1 3/4 tsk salt
1 1/2 krm vitpeppar
Mos
900 g mandelpotatis
2 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1/4 dl gräddmjölk 50/50
ev muskonöt efter smak
Sås
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk soja
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Koka upp potatisen.
Bland ströbröd och mjölk och låt svälla 10 minuter. Blanda ihop färsen med ägget och kryddorna. Hacka löken smått och rör ihop allt. Forma biffar och stek i hög värme på bägge sidor. Lägg i en ugnsform och grädda färdigt i 200 graders värme.
Mosa potatisen lite lätt innan du vispar med elvisp. Töm i gräddmjölk och smör och vispa. Töm i kryddorna. Är moset lite väl tjockt är det bara att späda ut med grädde. Smaka av och krydda ytterligare ifall det behövs.
Servera med ärtor, majs och paprika samt lingonsylt och saltgurka!!
Smällt smör i en kastrull och strö sedan i mjöl. Vispa till en klumpig massa och späd med lite mjölk. Låt den bli tjock och späd med mer mjölk. Fortsätt puttra och späd ut med mjölk och grädde för att hålla såsen tjock. Häll i soja och fond och smaka av med salt och peppar. Man kan klicka i lite svartvinbärsgelé för en lite sötare smak om det finns hemma.
Kommentarer
Trackback