Marinerad helstekt ytterfilé med rödvinssås
1 kg fläskytterfilé, gärna mörad
Marinad
1/2 dl olja
3 msk balsamvinäger
1 msk soja
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
2 msk honung
salt och peppar
Hacka chili och vitlök. Rör ihop marinaden och lägg allti en plastpåse. gnugga in marinaden ordentligt och låt vila minst 1 timme, gärna över natten.
Stek sedan ytterfilén i rikligt med smör runt om och lägg sedan i en ugnsform. Lägg lite timjankvistar över och stick in en termometer och grilla i ugnen på 150 graders värme tills köttet uppnått 70 grader.
Ta ut och linda in köttet i folie och låt ligga 10 minuter.
Rödvinssås
1.5 msk olivolja
8 6 st schalottenlökar
8 6 klyftor vitlök
1 0.75 st ancho- eller chipotle-chili
3 2.25 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
5 3.75 dl rödvin
8 6 dl vatten
4 3 msk socker
4 3 msk kalvfond
1 0.75 msk balsamvinäger
2 1.5 tsk majsstärkelse
1 0.75 dl kallt vatten
Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen
Servera med en god sallad och potatisgratäng
Jag är laktos och stekte upp massor med grönsaker och serverade till. Man man utesluta gratängen om man vill äta lite nyttigare. Stekta grönsaker är ju supergott!
Kommentarer
Trackback