Peparkaksrutor med frosting

Pepparkaka

200 g rumstempererat smör
2 dl socker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2-3 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
1 dl rårörda lingon

Glasyr

200 g färskost
50 g rumsempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 dl kokos

Vispa ihop smör och socker pösigt. Knacka i ett ägg i taget.
Rör i gräddfilen och lingonen.
Rör ihop alla torra ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
Grädda i ugnen 30 minuter på 175 graders värme.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen. Bred över kakan när den svalnat och strö på kokos.


Pannkakor

2 ½ dl vetemjöl
4 ägg
6 dl mjölk
1 msk socker
½ tsk salt
2-3 msk smält smör

Knäck äggen i en skål och vispa dem luftigt.

Tillsätt socker och salt. Häll i en del av mjölken, kanske ett par deciliter, rör ner mjölet och vispa smeten klumpfri. Häll på lite mer av mjölken, rör om igen och häll i resten av mjölken.

Blanda sist ner lite smält smör. Gör gärna smeten 1-2 timmar i förväg

Grädda på medelstark värme. ca 1/2 - 3/4 dl smet i stekpannan blir lagom. Rör om då och då under gräddningen i smeten, så att inte mjölet sjunker till botten.

Servera med bara socker eller grädde/glass och sylt.



Biffar med potatismos och gräddsås

Blev en riktig svensk söndagsmiddag idag. Biffar med potatismos och gräddsås.



Biffar
600 g blandfärs
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
5 msk ströbröd
1 gul lök
1 3/4 tsk salt
1 1/2 krm vitpeppar

Mos
900 g mandelpotatis
2 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1/4 dl gräddmjölk 50/50
ev muskonöt efter smak

Sås
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk soja
1 msk kalvfond
Salt och peppar

Koka upp potatisen.

Bland ströbröd och mjölk och låt svälla 10 minuter. Blanda ihop färsen med ägget och kryddorna. Hacka löken smått och rör ihop allt. Forma biffar och stek i hög värme på bägge sidor. Lägg i en ugnsform och grädda färdigt i 200 graders värme.

Mosa potatisen lite lätt innan du vispar med elvisp. Töm i gräddmjölk och smör och vispa. Töm i kryddorna. Är moset lite väl tjockt är det bara att späda ut med grädde. Smaka av och krydda ytterligare ifall det behövs.

Servera med ärtor, majs och paprika samt lingonsylt och saltgurka!!


Smällt smör i en kastrull och strö sedan i mjöl. Vispa till en klumpig massa och späd med lite mjölk. Låt den bli tjock och späd med mer mjölk. Fortsätt puttra och späd ut med mjölk och grädde för att hålla såsen tjock. Häll i soja och fond och smaka av med salt och peppar. Man kan klicka i lite svartvinbärsgelé för en lite sötare smak om det finns hemma.

GI/LCHF Frukost

Har fått dille på omelett och fil med banan och solrosfrön!! Supergott, mättsamt och nyttigt!!

1 stort frukostägg
1 msk grädde
1/2 krm salt
2 skivor skinka
3 ostskivor

Rör ihop grädden med ägget lite lätt.
Smällt lite smör i en panna på mellantemperatur. Pannan är redo när smöret inte låter något. Häll i och låt småputtra några minuter. Ytan är fast när den är färdig. Dra gärna runt kanterna med en stekkniv så att varmluft kommer ut till kanterna. När den känns klar så strör du på lite salt och lägger skinka och ost på ena sida. Vik sedan över andra sidan.
Jag använder en liten stekpanna så om du inte äger en sådan så råder jag att göra en dubbel ägg+gräddsats.

Sen äter jag naturell yoghurt med 1 banan och 1 msk solrosfrön!!

Sambon lyxar till sin frukost med rostmackor med marmelad och oboy!

Lyxfrukost utan Brämhults juice är ingen lyxfrukost!! ;)






Ädelostfylld kycklingfilé med Tzatziki

Ikväll blev det en GI middag utan kolhydrater. Gjorde en ädelostfylld kycklingfilé inlindad i bacon med en Tzatziki och smörstekta wookgrönsaker.



Till detta hade jag
4 personer

4 kycklingfiléer
1 bit ädelost
2 paket baco
rosmarin

1 förpackning wookgrönsaker

4 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk olja
1 vitlöksklyfta


Dela Fileerna på mitten och lägg in osten emellan. Linda in kycklingen med bacon och lägg i en ugnsform.
Ställ in i 200 graders värme till kycklingen uppnått 73 grader. Man brukar se på baconen när kycklingen är klar. Lite småfiffigt, men oftast brukar baconen ha fått en fin gyllenbrun färg när Kycklingen är färdig :)

Riv gurkan och låt rinna av. Blanda ihop yoghurt, salt, peppar och olja och smaka av. Ska ha förlorat sin yoghurtsmak till en mer salt/pepprig kräm. Givetvis går inte yoghurtsmaken helt bort men det ska absolut inte smaka yoghurt. Blanda i gurkan och pressa ner vitlöksklyftan. Ställ gärna svalt i kyl minst 1/2 för att den ska dra åt sig mer smak!

Fräs till wookgrönsakerna i smör och servera :)


Chokladmousse med apelsinfraiche och hallon

Kvällens dessert blev en chokladmousse.

4 personer

100 g mörk choklad
2 dl grädde
2 äggulor

Hallon
flingsalt

1 dl creme fraiche
1 msk rivet apelsinskal + 1 msk saft
1 tsk florsocker

Smällt chokladen i vattenbad.
Vispa grädde, ej för hårt!
Rör i äggulorna en i taget i chokladen och rör runt till en jämn smet.
Häll i grädden och rör ihop.
Häll i glas eller skålar och ställ svalt minst 1 timme.

Rör ihop cremefraich med florsocker, apelsinskal + saft.
klicka på och toppa med hallon och lite lite flingsalt.








fylld filérulle med milko´s gourmetsås










4 personer

700 g fläskfilé
1/2 paprika
1 burk färskost med grekisk vitlök
1/2 rödlök
rosmarin
salt och peppar

1zuccini
1 rödlök
200 g champinjoner
sockerärtor
1 paprika

1 burk Crème Fraiche Senap, Schalottenlök & Vitt vin från Milko
5 Schalottenlökar
2 msk rivet apelsinskal

skär runt filen så att du får en platta. Bred ut färskosten ocg lägg paprika och rödlöksstavar. Rulla ihop och krydda med salt, peppar och rosmarinkrydda. Stek i en stekpanna på hög värme runt om. Lägg i ugnsform och grädda klart till ca 65 grader.

Fräs grönsakerna i olja.

Hacka löken och fräs på. Häll i creme fraichen och koka upp. Riv apelsinskal och rör i. Servera med en potatisgratäng ( Rester från gårdagen som jag la i portionsformar och toppade med ost.)

Pepprig sjömansbiff med potatisgratäng

Torsdagsmys i vårt hus! Städar varje torsdag här hemma så vi brukar alltid mysa till det lite extra. Speciellt nu när jag jobbar kväll varannan torsdag.
Denna dag blev det Pepprig sjömansbiff med en pepparsås och potatisgratäng. Gott att unna sig lite lyxigare mat i veckan.

4 personer

600 g sjömansbiff/ lövbiff
200 g champinjoner
pepparmix

600 g färdig potatisgratäng
Jag kan varmt rekom en grön plastförpackning från "peka"



1/2 msk krossad peppar (rosépeppar, svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar)
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1/2 köttbuljongtärning



Gör så här:
Häll gratängen i en form och skicka in i 225 graders värme ca 20 minuter.

Banka ut köttet och krydda på ena sidan. Stek det på hög värme ca 2 minuter på varje sida. Krydda andra sidan.

Fräs peppar i smöret på medelhög värme. Tillsätt grädde, creme fraiche, buljongtärning och tomatpuré. Låt såsen sjuda 8-10 minuter tills den tjocknat lite

Fräs på champinjonerna i samma stekpanna som köttet, alltså diska ej ur!

Servera detta med en god sallad :)





Kryddiga Lammfärsjärpar med mangokräm

600 g lammfärs
1 msk spiskummin
1/2 msk oregano
1/2 msk mald kardemumma
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten gul lök, riven
1-2 tsk salt
olja
1 äggula

Mangokräm
2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl Asia mangochilisås
1 tsk salt
ev. 1 vitlöksklyfta

Rör ihop färsen och forma till avlånga järpar. Fräs i smör på hög värme, dra av pannan från plattan och låt sedan efterskjuda i stekpannen.
Rör ihop mangokrämen och servera detta med klyftpotatis och en god sallad.









Gräddig ädelostgryta med fläskfilé

Gjorde en fantastisk god, gräddig gryta med lite rester från kylskåpet. Hade gräddädel, sparris, grädde, purjolök och champinjoner till hands och av detta blev det detta recept

500 g fläskfilé
100 g champinjoner
5 sparrisar
10 cm purjolök
125 g gräddädel (mild) eller vid mer smak en vanlig ädelost. Gorgonzola eller annan ost borde funka fint också!
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Putsa filéen och skär den i småbitar eller strimmlor. Hacka även purjon och fräs med köttet. Dela champinjonerna och fräs på. Häll i fond och soja och stek på några minuter. Häll i grädden och cremefraichen och låt puttra. Hacka sparrisen och skicka ner i grytan tillsammans med osten. När osten är smällt är även sparrisen oftast klar, beror ju på temperatur... Smaka av med salt och peppar. Går även att fixa till färgen med lite kulörsoja, men är det ädelost så vill jag gärna ha den lite blek ;)







Kyckling med Whiskysås



4 kycklingfileer
smör
salt och peppar

Bryn kycklingen i smör, salta och peppra. Stek färdigt i ugnen på 125 graders värme tills den är minst 70 grader.

Whiskysås
2 st scharlottenlökar
2 tsk smör
2 grädde
1 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
5 cl whisky
1 krm svartpeppar
1 msk brun farin
2 msk soja
1 msk grönpeppar
1 tsk maizena
1 msk smör

Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr.
Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min.
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank
Denna rätt går att servera med vad som hellst..potatis, ris, pasta, sallad...
 

Pasta Piemontesé med lövbiff

300 g lövbiff
100 g champinjoner
1 gul lök
1/2 köttbuljongtärning
en skvätt vatten
3 dl vispgrädde
1/2 dl rödvin
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
färsk basilika efter smak (jag hade ca 1/2 kruka)
salt och peppar
parmesan

Strimmla lövbiff och lök och fräs i lite olja. Hacka basilika o häll ner tillsammans med en liten skvätt vatten och buljongen. Rör i grädden, rödvin, soja och pressa tillsist i vitlök. smaka av med salt och peppar och strö på basilika och parmesan.

 


Lax, lax, Lax, lax, Lax,

Då var det dax igen. Blev så imponerad av min laxrätt jag lagade förra veckan, så jag var tvungen att laga den igen. Recept kommer återigen här

till fyra personer behövs

Lax
4 laxfilébitar
1 1/2 lime
1 röd chilifrukt
4 msk olja
flingsalt

Rostade rotfrukter
600 g delikatesspotatis eller annan småpotatis
2 morötter
1 rödlök
1/2 dl olja
1 1/2 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
flingsalt

Basilikakräm
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka basilika
1 stor vitlöksklyfta
1/2 lime


Hacka röd chili smått och blanda ihop med olja. vänd ner laxfiléerna och strö på flingsalt.
Låt stå och dra en stund.

Dela potatisen i 2 delar och lägg snittytan nedår. Dela morötterna i mindre bitar och lägg i ugnsformen. Ringla över olja och ställ in i ugnen 250 grader ca 20 minuter.

Rör ihop yoghurt och olja. hacka basilikan och rör ner. Pressa i vitlök och lime och smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop olja, sambal och vitlök. Tag ut rotfrukterna strax innan det är helt klart och häll ner i bunke. Häll ner sambaloljan och rör runt. Häll tillbaka i ugnsplåten tillsammans med rödlöken och flingsalt. ca 5-10 minuter.

Idag Hade jag fräst på rödlök och sugernaps.


Stek av fläskytterfilé med dragonkräm

500 g ytterfilé (Gärna en stor färdigmarinerad bit)
1 påse wook grönsaker 

Lägg biffen i en ugnsform och stick ner en termometer. Stek med folie över tills köttet är 72 grader i 125 graders värme. tar 1-1,5 timme beroende på storlek.

Dragonkräm
2 msk smör
2 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2 tsk dragon
1/2 tsk soja
1/2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Gör en bottenredning av smör, mjöl och mjölken, den ska vara tjock.
Häll i grädden och kryddorna och låt puttra. 


 



Servera med kokt potis.

RSS 2.0