Boeuf Bourguignon

600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl (glutenfri)
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
persilja


Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis





Servera med ris eller potatis.

Grekiska biffar med salsa och ugnsrostade grönsaker






500 g nötfärs
1 påse biffteki
(+ olja och vatten)

zuccini
brocolibukett
2 rödlökar
1 morot
1 paprika
4 potatisar
flingsalt
2 msk olja

Dela grönsakerna och lägg i en ugnsform. ringla över oljan och ställ in i 225 grader ca 20 minuter.
Blanda ihop färsen med kryddblandningen och forma till järpar. stek biffarna och servera med grönsaker och salsan. Jag är laktosintolerent och kan inte äta tzatziki, men sambon fick det :)
Salsan var faktist ett gott tillbehör.

Chili con carne

Idag gjorde jag ett recept på Chili con carne ut en av GI böckerna. Hade vanlig grönsallad till och det var supergott :)

400 g nötfärs
2 gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpure
1 tsk sambal oelek
1 röd chilifrukt
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater

Finhacka lök, paprika och chili. Stek med köttfärsen. Riv vitlök, och blanda med tomatpure och sambal. Låt allt puttra några minuter och tillsätt sedan krossade tomater och bönor.
Smaka av med kryddor.
Servera detta med sallad






Omelett med rester av tacofärs

Tacofärs är en av det smidigaste resterna man kan få!! Man kan göra otroligt mycket med det. Idag fick det bli lite lunch; Omelett med tacofärs och salsa!

3 ägg
3 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppat
tacofärs
1/2 dl salsa

Rör ägg och vatten med en gaffel lite lätt, den ska vara ljusgul. Hetta upp smör i en panna på medelvärme och häll i äggsmeten. Den är klar när den är fast på ytan, ska dock inte få någon färg. Strö över tacofärsen och klicka på lite salsa. Man kan ha lite riven ost över, säkert supergott men tyvärr är ost inget jag tål..


Köttfärsbiffar med soltorkade tomater


500g nötfärs
1 finhackad rödlök
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
½-1 msk hackad basilika
5-6 hackade soltorkade tomater
1 ägg

Blanda samman alla ingredienser, forma till små biffar och stek på medel värme ca 3-4 min på vardera sida.
Serveras med

4 portioner pasta
2 tsk röd pesto
1/2 dl creme fraiche


Fisksoppa

Idag fick jag improviserat en fisksoppa på det jag hade hemma..

1 bukett färsk broccoli
1 paket torsk
1 burk kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 msk tomatpure
1 tsk curry
2 tsk oregano
200 g champinjoner
sockerärtor
1 morot
salt och peppar



Koka upp vatten + buljong + tomatpure. låt puttra 5 minuter. Häll i kokosmjölken och koka upp. skiva moroten och lägg i grytan. Dela champinjonerna och häll ner i soppbasen. Tärna fisken, dela broccolin. häll i kryddorna och smaka av med salt och peppar, ev mer curry. Häll i fisk, broccoli och sockerärtor och låt dra ca 3 minuter tills fisken är genomkokt.

Wook med rödcurry och biff



Blev snabbmat idag igen.. Har fått dille på det där med wook tror jag.. Visst är det gott!?

1 påse wookgrönsaker + 1 påse färdig wooksås + biff = färdigt


Hurtebrödslimpa

Det är lurigt med alla allergier. Finns alltid en liten liten ingrediens som ställer till det.. Är man ett allergibarn, som jag tydligen är så får man läsa på allt innan man blockar hem något nytt.
Fick ett nytt recpet på limpa som är gluten och laktosfritt som jag bakade i morse :) Var mycket mycket godare än vad det ser ut på bilden.

Receptet ser i alla fall ut såhär:

2 dl fiberhavregryn
5 dl finax mjölmix
1 dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl sojghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingon

Blanda ihop allt det torra och rör sen i yoghurt, honung och lingon. Häll i en form och grädda 200 grader längst ner i ugnen 1 timme.


Korvstroganoff på mitt vis - Laktos & glutenfri

400 g falukorv
1 paprika
1 stor gul lök
200 g champinjoner
1 burk dolmino tomatsås
1 msk tomatpure
2 tsk paprikapulver
1 msk oregano
2 dl vatten
2 dl laktosfri grädde
persilja
salt och peppar

Strimmla korven och stek med smör i en stekpanna. hacka gul lök och skiva svampen, fräs på. Häll i tomatpure och vatten och låt puttra 10 minuter med lock över. Häll i burken med dolmino tillsammans med paprika, oregano och paprikapulver. töm i grädden och puttra. smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med persilja.


Biffwook



1 påse wook grönsaker
400 g lövbiff
nudlar för 4 personer
250 g champinjoner

2 msk japansk soya
2 msk kalvfond
2 tsk sesamolja
2 tsk riven färsk ingefära
1 skivad röd chilipeppar

Blanda ihop marinaden. Strimmla biffen och stek i smör. Häll i wookgrönsakerna och fräs på. Häll i marinaden och låt dra några minuter. Blanda med nudlar


Thaimat kan vara både långtidskok och snabbmat. Detta är inget annat än snabbmat, men väldigt gott :)

RSS 2.0