Mjölkfri biffstroganoff

Usch va jobbigt med alla allergier jag har. Är både gluten, laktos och mjölkproteinintolerant..
Därför har min mat börjar bli lite enformig och rätt tråkig. Jag ska försöka bättra mig och komma med lite alternativ. Min sambo är ju varken laktos eller gluten så han får riktig mat med grädde och pasta. Han ska inte behöva lida för mina allergier.

Jag gjorde en biffstroganoff idag och gjorde såhär

400 g lövbiff
250 g champinjoner
frysta grönsaker (sommarblandning)
1 dl sojagrädde
200 g krossade tomater
salt, peppar och lite mjölkfri köttfond.

Jag togg upp hälften av maten och blanda i riktig grädde, creme fraiche och krossade tomater tillsammans med kryddor och fond. Grönsakerna är inte direkt förknippat med biffstroganoff, men det blir lite matigare för min del.


Kyckling allt i ett

Hade en hel del grönsaker kvar sen helgens middag som verkligen behövdes ätas upp. Kyckling allt i ett är ju perfekt på grönsaker.



Till detta behövs

Grönsaker, jag använde champinjoner, zuccini, morötter, potatis, purjolök, rödlök, paprika, tomater..
Sen kryddade jag med timjan, citron, honung, salt, peppar och pressad vitlök

Detta är väldigt enkelt. Bryn på kycklingen och krydda så att grönsakerna slipper bli blöta av all kycklingsaft. Sen rekomenderar jag att förkoka potatisklyftorna något så att dem blir riktigt frasiga.
Annar skickar du in allt i ugnen 175 grader tills grönsakerna ser fina ut och kycklingen är genomstekt. Servera med dippsås.

Jag använde
2 dl turkisk yoghurt
vitlökspeppar
havsörtsalt

Gluten och mjölkfria frukostfrallor

Var sparsam med mjölet!! Dessa blev på tok för torra.. Smeten ska vara kletig, så har du ingen bakmaskin rekomenderas vispar med degkrok!

25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olja
1 ½ tsk salt
2 msk Fiber Husk
2 msk sirap
420 g (ca 7 dl) Finax Glutenfri Mjölmix alt. Grov Mjölmix eller Lågproteinmix
80 g (ca 3 dl) Finax Glutenfria Krispiga flingor alt. glf Müsli
50 g (ca 1 dl) solroskärnor alt. linfrö, russin eller små bitar torkade aprikoserGör så här:


Lös upp jästen i det fingervarma vattnet 37º och tillsätt Fiber Husk, låt svälla i 10 min.

Blanda samman alla övriga ingredienser i maskin med degkrok ca 5 minuter (spara

ca ½ dl mjölmix till utbakningen).

Låt degen vila i bunken under bakduk, ca 10 minuter.

Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen. Forma med mjölade händer till en

rulle, ca 7 cm i diameter. Dela rullen i 12 bitar.

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt, låt jäsa övertäckta ca 40 minuter.

Pensla med vatten och strö över lite flingblandning.

Grädda i mitten av ugnen, 250º i 12-15 minuter.

Bullarna kan smaksättas med brödkryddor!


Geishakladdkaka med glass och nougatsås

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
100 g geisha



Smällt smör i en kastrull. Rör i sockret och låt det smälta. Knäck i ägget och rör om. Blanda sedan ner resterande ingredienser och häll i en ströad springform. Hacka chokladen och strö på. Det går också bra att röra i chokladen direkt i smeten.

Ställ in i ugnen på 160 graders värme i ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig.

Servera med glass, hallon och nougatsås

Marinerad helstekt ytterfilé med rödvinssås





1 kg fläskytterfilé, gärna mörad

Marinad
1/2 dl olja
3 msk balsamvinäger
1 msk soja
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
2 msk honung
salt och peppar

Hacka chili och vitlök. Rör ihop marinaden och lägg allti en plastpåse. gnugga in marinaden ordentligt och låt vila minst 1 timme, gärna över natten.

Stek sedan ytterfilén i rikligt med smör runt om och lägg sedan i en ugnsform. Lägg lite timjankvistar över och stick in en termometer och grilla i ugnen på 150 graders värme tills köttet uppnått 70 grader.
Ta ut och linda in köttet i folie och låt ligga 10 minuter.

Rödvinssås
1.5 msk olivolja
8 6 st schalottenlökar
8 6 klyftor vitlök
1 0.75 st ancho- eller chipotle-chili
3 2.25 kvistar färsk rosmarin (eller 1 matsked torkad)
5 3.75 dl rödvin
8 6 dl vatten
4 3 msk socker
4 3 msk kalvfond
1 0.75 msk balsamvinäger
2 1.5 tsk majsstärkelse
1 0.75 dl kallt vatten


Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen

Servera med en god sallad och potatisgratäng
Jag är laktos och stekte upp massor med grönsaker och serverade till. Man man utesluta gratängen om man vill äta lite nyttigare. Stekta grönsaker är ju supergott!

Minutbiff med kroketter och beasås

Torsdagar är våran städ
dag här hemma. Då passar vi även på att äta något gott, fast smidigt. Då är ju minutbiffen ett praktexemplar!! Ni hör ju på namnet, minutbiff. Till det potatiskroketter och färdig beasås. Jag stekte till lite champinjoner till mig.



Krydda på ena sidan och lägg den sidan neråt i stekpannan och krydda. Jag använder mig ac salt, pepparmix och vitlökspeppar.



Steks i rikligt med smör, jag vill ju ha en saftig biff.




Biffwook a´la uncle Ben

Jag är inne i en Wook period.. Tycker det är supergott och provar såsiga wooker med ris till eller lite mindre såsiga med nudlar.. Var i affären och handlade mat igår och fick syn på Uncle Ben´s wooksås cantonese soy + sesame.
Därmed blir ingredienserna få och wooken snabblagad.

1 påse wookmix
400 g lövbiff
2 påsar uncle Ben wooksås
äggnudlar



Strimmla biffen och stek i olja. Salta och peppra för att få en god smak på köttet. fräs i grönsakerna och häll sedan i kokta nudlar och wooksås. Servera som det är :)

Både ett snabbt inlägg och en snabb maträtt! väldigt smidigt ;)

RSS 2.0