Kycklinggryta a´la Tanzania

Har köpt boken "Allt om mat" och jag älskar den!! Den är superfin, tjock och har massor av bilder!
Jag har tänkt laga en hel del recept. Några som min sambo tyvärr kommer att ogilla.. Han är inte mkt för kött! Helst ska det vara lax eller kyckling, men han får stå ut ;P

Provade en gryta som kanske såg godare ut än vad den var. Men helt okej :)

6 portioner

1 kg kycklingfile
3 msk olja
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade/passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 mango
1 msk riven ingefära
1 tsk kardemumma
2 tsk salt
1-3 msk piri piri ( efter smak)
kokos





Tärna kycklingen och stek den i olja tillsammans med hackad lök. Häll över i en kastrull och töm på kokosmjölken, krossade tomater och tomatpurén. Koka upp. Tärna paprikan och häll i tillsammans med kryddorna. Låt puttra i 15 minuter så att kycklingen blir genomstekt.
Smaka av med mer piri piri och övriga kryddor.
Tärna mangon och strö över tillsammans med kokosen.
Servera med sallad och ris.

Pizza






Blev en mastig söndagsmiddag idag, pizza! Dröjer nog ett tag innan det syns på menyn nu. Har så ont i magen nu.. tål ju inte rikitgt kolhydrater tyvärr så detta var en riktig uppvakning! Nu blir det skärpta mat regler ;) 
 
15 gram jäst, färsk
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl special

Det går att kalljäsa degen över natten men inte längre än så.
Grädda gärna pizzan på en pizzasten, som finns i välsorterade köksbutiker.
Stenen ska förvärmas i ugnen i minst 2 timmar för att bli riktigt het.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt
strösocker, flingsalt och olivolja.
Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda den i maskin
i ca 10 minuter tills den är elastisk.
Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till
dubbel storlek i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
Smaksätt med valfri fyllning.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter


Tobleroneparafait

150 g toblerone
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde


Hacka tobleronen och smält den över ett vattenbad. Vispa äggulorna och sockret tjockt och pösigt.
Vispa grädden hårt och blanda med äggvispet. Rör ner ungefär en tredjedel av smeten i den smält chokladen (lite i taget),
 rör till en slät massa. Vänd därefter ner chokladblandningen i resten av ägg- och gräddvispet.
Till sist blandas den hackade blockchokladen ned i smeten.

Häll blandningen i en 1-liters plastfolieklädd form eller i portionsformar. Frys i minst 4 timmar.

Skär i bitar och dekorera med frukt eller bär.
en klick vaniljvisp eller grädde och rippla över chokladsås eller nougatsås (finns att köpa på flaska).


Gräslökspannacotta med parmesankex

Vi skulle haft grannmiddag idag, men det blev en halv grannmiddag och 3 andra personer, men det var jättetrevligt ändå.
Vi hade detlat upp maten och jag drog först efterrätten, men eftersom det 3:e grannparet uteblev så ordna jag till förrätten också :)

Lite udda förrätt kanske, men väldigt god! En pannacotta som smakar precis som den låter :)


till 6 personer behövs

2 gelatinblad
2 1/2 dl Kelda
mellangrädde
1 1/2 dl matyoghurt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
50 g löjrom eller
stenbitsrom

2 dl riven parmesan

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från
värmen.
Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör
ner det i grädden så att det smälter.
Blanda i matyoghurt, salt, peppar och gräslök.
Häll smeten i 6 portionsformar.
Låt dem stelna i kylen i minst 4 timmar eller
över natten.
Lägg på löjrommen och servera

Lägg osten i små höger på att bakpapper. Ställ in i ugnen på 175 graders värme i 7-8 minuter. Ta ut och låt stelna.





SnabbHemmaSnabbMat

Var lite småtjaffs om kvällens middag i huset idag tyvärr! Händer ibland när vi är sugna på helt olika saker..
Vi fick kompromissat fram hamburgare på mitt vis i alla fall.
Där ska cheddarost, stekt lök och ananas finnas med.
Jag kör med sallad och Alexander med bröd i vanlig ordning.




Pannkakor + crepes

Fick bli en lunch i form av pannkakor idag. Jag försöker undvika mjöl som jag sagt tidigare och ska egentligen inte äta pannkakor. Men ibland får man gå utanför linjerna. Gjorde en champinjonröra för att jag skulle bli lite mättare på en pannkaka.
Till den använde jag

1/4 philadelphia ask
1 burk champinjoner
salt och peppar

Rör ihop och smaka av med kryddorna. Tillsätt ev lite persilija för extra smak.

Pannkaksrecept (klassisk)

2 1/2 mjöl
6 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2 msk smör
+ smör till stekpannan
ev vaniljsocker ( ej till crepes med matig fyllning)

Kör 3 dl mjölk med all mjöl med mixerstav tills smeten är slät. kläck i 1 ägg i taget och mixa. tillsätt salt och mjölk och kör med mixen tills smeten känns jämn och fin. Låt smeten stå minst 30 minuter innan stekning.

Sen är det bara att steka på :)

crepsen gör du superlätt.
lägg fyllningen och rulla ihop. Strö över lite ost eller hyvla över lite ost och skicka in i ugnen på 175 graders värme tills osten ser fin ut :)


Pannkaksrulle med hallon

Stekte som ni redan sett, pannkakor till lunch idag. Jag är väl ingen pannkaksfantast riktigt så jag gör gära någon variant med pannkakorna.
Till kvällen efterrätt fick det bli en pannkaksrulle med hallon toppad med socker och vit choklad.
Chokladen smälte inte riktigt som jag ville tyvärr, men det var gott ändå :)



Rörde ihop hallonen med lite florsocker för att undvika att den skulle bli så blöt och vaniljsocker för smaken. Rulla ihop och la på ett ugnsfast fat, strödde på choklad och lite socker.


Tonfisksallad

Det är bråda dagar på jobbet numera och övertid tillhör vardagen just för tillfället. Då hinns det inte lagas någon lyxlunch precis..
Men jag är som tur var ingen kräsen typ utan tycker om allt jag tål. Så idag fick det bli en sallad med tomat, gurka, ost, sallad och tonfisk i tomatsås.


Kyckling i röd curry med wookade grönsaker

Gjorde en liten variant på wook idag. Brukar vanligtvis steka på grönsakerna med kycklingen och slå över sås. Men idag koka jag upp sås och hällde ner kycklingen och hade grönsakerna vid sidan om istället. Krispigare och faktsit godare :) 

6 personer

1 kg kyckling
1 påse wookgrönsaker
1 burk kokosmjölk
1 dl grädde
2 msk röd currypasta
1 msk fisksås
1 tsk kinesisk soja
1 stor vitlöksklyfta
1/2 purjolök
salt och peppar

Koka upp såsen. smaka av med salt och peppar. Eventuellt mera currypasta.
Bryn purjolöken i lite olja och häll ner i såsen. Låt puttra.

Skiva kycklingen tunnt och stek i olja. Salta och peppra. Häll ner kycklingen i såsen och fräs på wookgrönsakerna.
Servera med ris




Tacosöndag



Va brukar man ha på tacosbordet?
Jag måste ha ananas, fetaost, gurka, sallad och stekta champinjoner till min tacos!!
Sen en skål med turkisk yoghurt + sweetchilisås över!

Sen äter jag sällan tacos med skal, utan jag gör alltid en sallad. Ibland lyxar jag till det med chips, men det är mycket sällan.
Tacos på mitt vis är ju en utmärkt LCHF rätt då man kan vräka över massa god ost också! Både riven och fetaost ;D


varm ananas under kokostoscatäcke

1 ananas
2 dl kokos
100 g smör
1 msk mjölk
1 msk mjöl

tärna upp ananasen och fördela i 4 portionsformar.
Ställ in i ugnen 200 grader. Ta ut och häll av saften från ananasen.
värm upp smör, mjölk och mjöl. Får inte koka!
Rör i kokos och bred över ananasen.
Ställ in i ugnen tills kokostoscan fått fin färg. Servera med glass.





Stekt lax med vitvinssås och pressad potatis

Nu när jag sitter här och lägger upp kvällens middag så ser den inte speciellt onyttig ut. Sparris med lite ost och lax som är så dundernyttigt! Känns superbra och jag är heller inte besvärligt mätt utan mer belåten :)

Detta är superenkelt att tillaga

4 personer

4 laxfiléer
salt och peppar
Örtsalt

Sås
1 dl grädde
2 dl fiskbulkong
1 dl vin
salt och peppar
ev redning
5 smålökar
1 msk smör

Hacka löken smått och stek i smöret. Häll på lite mjöl och slå över buljongen, grädden och vinet. koka upp och smaka av med salt och peppar.

Stek laxen i en het panna i rikligt med smör eller olja. krydda och lägg på ugnsfat. Ställ in i ugen ca 10 minuter på 150 graders värme så att fisken blir genomstekt.
Koka upp potatis och pressa!
Servera med grönsaker och en god sallad.


Sparris med gorgonzolaost toppat med valnötter

Gjorde en smidig liten 3-rätters middag till mig och Alx ikväll. Det är ju trots allt helg, och när vi inte hade planer för dagen kunde jag lägga lite tid i köket och verkligen mysa till det :)

Till denna förrätt behövs:

4 personer

8 sparrisar
100 g gorgonzolaost
valnötter
ruccola
flingsalt

Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp sparrisen i lättsaltat vatten och koka 2 minuter.
Lägg upp sparrisen på tallrik och lägg osten på "korset" över sparrisarna så att osten smälter ner i mitten av tallriken. strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen tills osten smällt.
strö över valnötter och stick lite ruccola under sparrisarna.


LCHF frukost

Lördagmorgon och en lite lyxigare frukost.
1 omelett med skinka och ost och en skål naturell yoghurt med banan och blåbär.

Omeletten gör man superlätt; 2 ägg + 2 msk mjölk/grädde eller vatten
Rörs ihop lite lätt.
Värm upp stekpannan med smör tills smöret tystnar. Häll på äggsmeten på medelhög värme och låt ligga tills den ser fast ut. Strö över lite salt och peppar eller andra kryddor, jag hade havsörtsalt idag. Hyvla på ost och låt smälta. Lägg några skivor skinka emellan och vik den på mitten till en halvmåne.


Blåbärspaj i portionsformar

till 6 personer

1 ask frysta, tinade blåbär givetvis funkar ju färska utmärkt också
1 msk potatismjöl
2 msk socker

100 gram smör eller margarin
2 msk socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn

Lägg bären i portionsformar. strö på potatismjöl och socker och rör runt.

Knip ihop rumstempererat smör med socker, mjöl och havregryn till en smulig massa.
strö över varje form och ställ in i ugnen ca 15 minuter, tills degen fått fin färg. Servera med grädde, vaniljsps eller glass.



Helstekt fläskytterfilé med gorgonzolasås på stekta grönsaker

till 4 personer behövs

1 bit ytterfilé ca 600 g
salt och peppar
alpnaering vitlökspeppar
http://www.alpnaering.se

2 dl grädde
1 dl creme fraiche
100 g gorgonzola
1 tsk kinesisk soja
saften från köttet, ca 1 msk
salt och peppar

Ansa filéen och stek på bägge sidor i rikligt med fett. Krydda med salt, peppar och vitlökspeppar.
Lägg i en ugnsform och häll över smören från stekpannan. Ställ in med en termometer på 150 graders värme ca 40 minuter tills köttet blivit 68 grader. Lägg i aluminiumfolie och låt ligga 10 minuter.

Koka upp creme fraiche och grädde och rör i osten. Häll i soja och saften från köttet. Smaka av med salt och peppar. Ev lite av vitlökspepparkryddan.
Vill man spettsa till den ytterligare kan man stänka ner lite konjak.

Servera med potatisgratäng och stekta grönsaker.



Min sambo äter gärna potatisgratäng och då blir det superenkelt att göra i portionsform.
Själv håller jag mig ifrån kolhydrater för att magen ska må lite bättre.




Ananaspaj

Botten:
150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 burk crème fraiche
1 ägg
1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
400 g väl avrunnen krossad ananas

Gör botten: Smält margarinet. Ta av kastrullen från plattan och häll i de övriga ingredienserna och rör ihop till en massa. Tryck ut i en pajform.

Rör ihop fyllningen och lägg i detta i pajbotten. Grädda i 200 g mitt i ugnen 20-25 min.

Servera ljummen med vaniljglass, vaniljvispeller en klick grädde.

 

Nougatrutor



150 g margarin
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250 g nougat
50 g choklad

Smält margarinet. Blanda alla ingredienser utom nougaten i en bunke, platta ut i en liten plåt, gör dubbel sats om du har en större plåt.

Grädda kakan mitt i ugen i 200 grader i ca 5-10 minuter.

Hyvla nougaten och lägg den på den varma kakan.
Bred ut nougaten jämnt över hela kakan och skär i lika stora bitar.
Låt kakan svalna och ringla på smällt choklas. Ställ svalti igen och låt chokladen stelna. bryt sedan bitarna när den är kall.

helgrillad kyckling med dragonsås

Vart en hel del övertid i veckan och därmed lite simplare mat. Men det är gott det också.
Köpte med en helgrillad kyckling från ICA på väg hem (supergoda!!!). Brukar vanligtvis göra en kycklinggratäng med grönpepparsås, men idag ville jag vara lite kreativ och prova något nytt.
Blev helnöjd till den grad att såsen precis räckte, hade velat ha lite till men det funkade.

Till 4 personer behövs

1 helgrillad kyckling

3 dl grädde
1 msk dragon
1/2 msk soja
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk kalvfond
salt och peppar
vitlökspeppar (från ett kryddparty)
Brukar vanligtvis inte ha det i, men det blev en extra knorr på såsen. Så det är absolut inte ett måste!

Rensa kycklingen och riv den i småbitar. Lägg i en ugnsform. krydda med vitlökspeppar lite salt och vanlig peppar.

Vispa ihop såsen och koka upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mera av de andra kryddorna. Beror helt på hur smaken blir. Dessa mått är rätt milda i smaken. Är ingen dominant smak riktigt.

Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen 15 minuter på 175 graders värme.


Servera med ris eller klyftpotatis och någon form av grönsak.
Kan behövas en dubbel sats beroende på hur såsgalna ni är.



Mys med fruktsallad

Det går inte för sig att alltid äta massa kakor och bullar på kvällen som fika. Ibland får man vara lite kreativ och sno ihop en liten fruktsallad istället. Det var precis vad jag gjorde idag ;) Kunde förstås inte låta bli aladdinasken, men en liten bit choklad kan väl inte skada? ;)





Var inte bara fruktsallad den kvällen. Kände mig tvungen att äta upp både brieost och pepparkakor som blivit över sedan julen.



en klick grädde med vaniljsocker i fick toppa. Brukar faktist röra i lite allt möjligt i grädden till desserter; pressad apelsinsaft, vaniljsocker, smält choklad, nötter, honung.. ja! Det finns ju massor med alternativ, bara att låta fantasin flöda :)




Biffwook med röd curry

500 g lövbiff
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 påse wookgrönsaker
1 burk kokosmjölk
3 tsk röd currypasta
kafir limeblad
1 lime
1 msk fisksås
1 msk kinesisk soja











Strimmla lövbiffen och stek den i smör. Krydda med salt och peppar. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs på. Tillsätt wookgrönsakerna och fräs tills wooken är klar.
rör ihop kokosmjölk, curry, fisksås, soja, lime och limeblad i en kastrull och koka upp. smaka av med salt och eventuellt mer curry.

Serveras med ris.
Det går också alldeles utmärkt att röra ner äggnudlar. Det var min tanke först, men hade inte tillräckligt med nudlar hemma.


Ut med julen och in med helt nytt!!

Har precis kastat ut granen, tomtarna och allt glitter och fått upp nya gardiner, kuddar och tavlor! Blir rolig varje gång då jag alltid försöker ändra så att det blir lite variation i hemmet. Nu har jag dragit in min favoritfärg; rosa, in i vårt sovrum och jag är helnöjd!!
Bilderna är kanske inte jättebra, lite orättvisa.. men man ser ju ungefär hur det blev :)


Mozzarellabiffar med soltorkade tomater och basilika i god sås

Vilken supergod sås!! Är väl kanske inte den nyttigaste såsen jag lagat men garanterat en av det godare!!
Knappt 3 ingredienser och såsen blir succé!

Till 4 personer behövs

600 g blandfärs
1 bit  hel mozzarella
4 soltorkade tomater
1 ägg
1/2 kruka basilika
2 dl grädde
100 g philadelphia
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Tärna upp mozzarellan i småbitar, hacka basilikan och tomaterna och rör ihop med färsen. Salta och peppra och knäck i ett ägg.
Forma till biffar och fräs på på hög värme. Ta upp biffarna när ytan är fin på bägge sidor och vispa ner grädde och philadelphian i stekskyn. Lägg i buljongtärningen och låt den lösa upp sig. Lägg tillbaka biffarna och låt puttra på svag värme tills biffarna är helt genomstekta ca 5-10 minuter.

Servera med kokta grönsaker och potatis.
Detta är en suverän LCHF rätt då såsen är tjock och biffarna helt utan både ströbröd eller potatismjöl. Servera bara med lite grönsaker.










Min tallrik den sista, i lchf stil :) Mycket gott och väldigt uppskattat :) Längtar nästan till jobbet på måndag då detta dyker upp i min matlåda :) Mums!


Vit chokladgrädde med kanelstekta äpplen

2 dl grädde
100 g vit choklad
2 äpplen
2 msk socker
2 msk smör
1/2 tsk kanel

Smällt vit choklad i grädden och låt kallna. Vispa upp fluffigt och häll i portionsglas. Ställ kallt.
skala och tärna äpplena och stek i smör, socker och kanel ca 10 minuter på medelhög värme!
Lägg över gräddchokladen och ställ kallt tills servering.




Oreganokyckling

till 4 personer

4 kycklingfileer
salt och peppar
smör
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
2 msk balsamvinäger
4 vitlöksklyftor
3-4 tsk oregano

Dela kycklingen i 3 delar på längden och stek i smör på hög värme. Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Koka upp grädde, balsamvinäger, oregano och vitlök i en kastrull. Häll över kycklingen och skicka in i ugnen på 200 grades värme 20 minuter.
Servera med en god sallad och pressad potatis/ ugnsrostad potatis.






Sparrissoppa

6 personer

500 g sparris
5 shalottenlökar
5 dl grädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
salt och peppar

Skär av toppen på sparrisarna och lägg undan till garneringen. Skala sparrisarna och skiva i 1 cm bitar. koka upp i lättsaltat vatten och koka ca 3 minuter. Bryn löken i smör. Häll ner resterande och koka upp. Häll i sparrisbitarna och koka i 10  minuter. Kör mixern i soppan och smaka av med salt och peppar.

Toppa soppan med toppbitarna från sparrisen.

Soppan går utmärkt att göra i förväg. Låt stå i kastrullen på spisen och värm upp när gästerna har kommit.
Supergod len soppa med mycket smak! :)


3 Rättersmiddag

Idag var meningen att vi skulle åka till Borås för att äta på restaurang men det dåliga vädret gjorde så att bilen fick stanna hemma tyvärr. Som tur var hade jag vart i affären och handlat igår så det fanns många möjligheter till god mat idag :)

Bjöd över en vän och laga ihop en snabb & enkel 3 rätters bestående av:

Förrätt - Sparrissoppa

Huvudrätt - Oreganokyckling

Efterrätt - Vit chokladgrädde med kanelstekta äpplen

Recepten kommer i var sitt inlägg


Myskväll

Åkte till Kinna vid 12 tiden i förmiddags för att handla lite. Passade på att åka förbi Sophie och David en sväng. Var inte meningen att det skulle bli så länge, men det blev så ändå :P Alltid så välkomnande att åka dit :)
Blev en snabb handling i ett tomt ICA.. Lite småirriterat att storhandla när allt tagit slut.. Fanns inget av det som stod högst upp på inköpslistan "/ får svänga förbi affären imon istället..
Blev lite lax till kvällsmat och massa choklad, vindruvor och kaffe efter det :) Nu ska jag bläddra i min nya Matmagasinet tidning som kommit med posten idag <3




Varmrökt lax med romsås och delikatesspotatis

Var på ICA och fick med mig 2 förpackningar med varmrökt lax. Dock fanns ingen av mina favoriter; citron och chili men det fick bli örter och en med fläder. Örtlaxen var himelsk medan fläder kändes väldigt rökig, smaka nästa korv.. men helt klart godkänd den också :)



Romsås
2 dl gräddfil
1 liten rödlök
1 kruka dill
1/2 burk rom
salt och peppar






Våffel kvällsmat :)

Var sugen på något riktigt smarrig ikväll, var mer inne på att göra en chokladfondant, men samvetet fick bestämma.. Men våfflor är inte dumt det heller, behövs bara en herrans massa grädde och god sylt ;)
Fick öppnat en burk med konserverad frukt till den sista grädden sen också..


Pastalåda

Hade lite rester i kylen i form av lite köttfärsås och riven ost som behövdes ätas upp. Fick bli 2 flugor i en smäll :)

Superlätt att koka upp lite pasta och klicka över köttfärssås, riven ost och lite oreganokrydda.






Frukost i LCHF stil

Blev en vrakfrukost idag. Försöker, försöker att bli frisk här.. " kokta ägg med handskalade räkor och lit mjonäs samt en skål med lite naturell yoghurt och lite frön..
Har väl tyvärr inte känt av någon förbättring...




Söndagsmys till sjuklingarna

Lite kaffe, några aladinpraliner och lite frukt och grönsaker kan väl aldrig skada...? Alx rörde ihop en dipp och hade framme lite sourcream&onion chips.


Hamburgare i sjukstugan

Blev en hamburgar tallrik till middag idag. Vi är krassliga här hemma så inget avancerat i köket idag inte..
Blev rätt gott ändå. Fick fräst till lite grönsaker och rört ihop en tzatziki till :)


Min tallrik bstående av kött med en cheddarskiva, lök, tzaziki
och massa stekta grönsaker



Min sambo föredrar hellre en med bröd och lite klyftpotatis till det. Har ej fått med hela tallriken men den såg smarrig ut tillslut också :)



Apelsin och mangosallad med vaniljgrädde

4 apelsiner
1 mogen mango

4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
riven choklad
1 granatäpple

Tärna upp frukten smått och lägg i skål eller glas. VVispa grädden och rör i vaniljsocker. Klicka på frukten och riv över choklad. Strö på granatäpple.


Klyftpotatis

till 6 personer

1 kg potatis
2 msk olja
1/2 kruka timjan
1 msk flingsalt



Klyfta potatisen och lägg på ett bakpapper. ringla över oljan och strö på salt oh timjan.
Skicka in i ugnen på 225 graders värme i ca 20 minuter.

fläskfilé under grekiskt täcke

till 6 personer

1 kg fläskfile
2 dl mozarellaost
2 paket bacon
2 dl grovhackade valnötter
färsk timjan
soltorkade tomater
champinjoner

Stek filéen på bägge sidor. Salta och peppra. Skiva upp köttet i skivor och lägg på vartannat i led.
Stek bacon men spara fettet som blir över till såsen.
Toppa med bacon, valnötter, soltorkade tomater och strö osten över. Strö på tfärsk timjan. Skiva upp champinjonerna och lägg runt om. Ställ in i ugen tills osten fått fin färg, och givetvis tills köttet är i önskad tillagning.
Servera med klyftpotatis.

Sås

5 dl grädde
2 tsk timjan torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
fettspaded från baconen.
ev redning.

Kokas upp och smakas av med salt och peppar.

3-Rätters middagsbjudning

Min kära mor och hennes man kom förbi med min yngsta lillebror på lite middag under mellandagarna. Fick bli en simpel 3 rättersmiddag för att verkligen lyxa till det lite.

Till förrätt serverades

1 crostini med brie och blåbärspunch marmelade
1 crostini med redan persilja och vitlöksmak toppad med vitlöksfärskost och en kvist persilja
1 krustadkorg med skagenröra och dill




Huvudrätt blev det fläskfile under grekiskt täcke med timjansås och klyftpotatis



Efterrätt mango och apelsinsallad med vaniljgrädde, toppat med riven choklad och granatäpplen





Prinsesstårta

Botten
4
ägg
2 2 dl socker
1 1 dl vetemjöl
1 1 dl potatismjöl
1 1 tsk bakpulver
fett och ströbröd till formen
2 2 dl mjölk eller grädde

1 1 färdigkavlat marsipanlock
florsocker
50 g röd marsipan

Vaniljkräm:
2 2 dl mjölk eller grädde
2 2 äggulor
1 1/2 1 1/2 msk potatismjöl
1 1 msk socker
1/2 1/2 vaniljstång

Fyllning:
4 4 dl vispgrädde
2 2 dl hallonsylt
1 dl färska hallon

1. Tårtbotten: Smörj och bröa formen. Vispa samman ägg och socker. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175° i 40 minuter. Låt svalna och stjälp upp. Dela tårtbottnen i tre delar.

2. Vaniljkräm: Skär en skåra i vaniljstången och koka upp den i mjölken tillsammans med sockret. Använd en rostfri kastrull. Rör ner äggulorna och potatismjölet. Sjud på svag värme under vispning. Krämen får inte koka. När den tjocknar är den klar. Fiska upp vaniljstången och kyl krämen.

3. Tårtan: Vispa grädden. Blanda hälften av grädden med vaniljkrämen. Bre hallonsylt på en av tårtbottnarna. Bre vaniljgrädden ovanpå. Upprepa. Bre resten av grädden ovanpå och på kanterna på tårtan. Forma grädden till en jämn kulle. Lägg på marsipanlocket. Sikta florsocker över före servering, garnera med tårtpynt och lägg på tomtarna

 

 


Janssons Frestelse

1 1/2 kg fast potatis 3 stora gula lökar1 burkar anjovisfilé (à 125 g)
6 dl ggrädde 2 msk ströbröd
3 msk smör
50 g smör


1. Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
2. Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfett i en stekpanna.
3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst.
4. Häll hälften av grädden och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfettet över.
5. Grädda i 200°C, ca 40 min, i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.


Krämig kyckling med persilja och timjansås





4 portioner
10 champinjoner
1 paket bacon
5 dl vispgrädde
2 msk färska hackad timjan
2 msk färsk hackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 kycklingfiléer
1 dl jordnötter eller cashewnötter

Stek kycklingen så att den får färg på bägge sidor. Lägg i en ugnsform.
Fräs acon och champinjoner tills baconen är knapriga och champinjonerna fått en slibbig konsstens.
Rör ihop såsen och koka upp. Häll över kycklingen och strö på bacon, nötter och champinjoner. Toppa med lite timjankvistar och persilja.
Ställ in i ugnen 20 minuter.
Servera med klyftpotatis eller ris.



bjöd på detta på sambons kalas några veckor senare.. Hade då även tillagt riven mozarellaost och använde jordnötter istället för cashewnötter. Fantastiskt krämig och smakrik rätt.


Lussekatter

För ca 20 mellanstora lussekatter behövs

ca 1kg vetemjöl
50g jäst (söta degar)
125g smör
250ml kesella
5 dl mjölk
1 1/2 dl ljus sirap
2 ägg
1/2 tsk salt
1g saffran
russin


Stöt saffran och salt i en mortel så att smakerna från saffranen fördelas jämnt.

Smält smör i en stor kastrull. Tillsätt sirap, kesella, mjölk och saffranen och låt vätskan bli fingervarm.

Smula sönder jästen i en stor bunke. Häll över lite av degvätskan så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, 1 ägg och arbeta in mjölet. Var inte rädd för att använda lite mer mjöl om det behövs för att kunna arbeta ihop degen så att den blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Arbeta degen någon minut och dela den i 20 bitar. Forma dessa till lussekatter (eller vad du vill) och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225° och vispa det andra ägget i en liten skål. Dekorera lussekatterna med russin om så önskas innan du penslar dem med ägg.

Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen i 15 minuter. OBS. Detta gäller endast om du gör dessa stora lussekatter, annars kan tiden och placeringen i ugnen komma att variera!


Plockmat

Visst är det lite lyxigt med plockmat!? Hade en hel del frukt och rester kvar att göra något gott med.

Apelsiner
Ananas
Melon
kiwi
Morötter
Gurka
fetaost
skinka
flistunna stekta kycklingitar
tzatziki
coctailtomater
pepperoni
kroketter










tonfiskkeso

Ett gott mellanmål för den som kör LCHF.

1/2 liten burk keso
1 burk tonfisk i olja
1 tsk curry
1/2 tsk salt
1/2 dl turkisk yoghurt

Blandas ihop och äts som den är eller på en omelett eller på en smörgås.
Det ser kanske inte så apptitligt ut, men det smakar dessto bättre :)




LCHF är väl en rätt bra diet eller matform under julen. Undvik bröd och Jansson så har du en perfekt middag.
Har man ätit upp sig under julen så kanske detta är ett ba mellanmål att variera med en smoothie eller en omelett.

RSS 2.0