Grillad lax med chilimarinad

Blev grillad lax till middag idag. Alltid frächt och gott!
Fick fatt i en marinadpåse från Santa Maria med Chilismak som passade riktigt bra till laxen. Den var lite halvstark, men då hade jag haft fisken i marinaden hela dagen så att den riktigt fick gotta till sig.

Till detta gjorde jag en romsås och kokade färskpotatis som jag klicka i lite smör i :)


Min lchf musli

Gjort en egen musli på

Hasselnötter
Solrosfrön
Pumpakärnor
psylliumfrön
torkad aprikos (ska tillsätta detta)

sol

Färdigmarinerad fläskkarré i portionsstorlekar

Hittade en supersmidig förpackning med fläskkarré bbq, portionsförpackade!






Kör mycket GI/ LCHF här hemma nu. Sambon äter GI och jag äter lchf. Det är ju inte 2 helt olika metoder så det brukar funka rätt bra. Han äter lite kolhydrater, främst fulkorns och jag äter mera sås!!

Gjorde var sitt spett med grönsaker till karrebiten, paprika på sambons och champinjoner på mitt!! <3

Till detta serverade jag min heta mango/chilisås och Rydbergs grillbearnaisesås!


Jordnötssås

2 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1 1/2 tsk röd currypasta
salt
1 tsk kinesisk soja

Värm kokosmjölken med jordnötssmöret. Koka upp och tillsätt kryddorna.

V

yoghurt med björnbär, hasselnötter och solrosfrön

Ännu en underbar lchf frukost är uppäten.
En skål med yoghurt, denna dagen vanlig hederlig naturell yoghurt som jag toppat med björnbär, hasselnötter och solrosfrön.
Till detta ägghalvor med majonäs och några tomater.




Köpt lite ingredienser till en egen musli nu, fattas dock torkade aprikoser. Kommer upp ett litet inlägg om detta snart :)


kyckling med dragonsås



Till 4 personer behövs

4 kycklingfileer
salt
peppar
olja

2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk dragon
1 tsk dijonsenap
salt och peppar


Stek kycklingen i oljan, salta och peppra.
Rör ihop såsen i en kastrull, smaka av med salt och peppar.
stek på lite färsk brocoli, purjolök och champinjoner och servera med ris.



Salladsrulle, turkisk meze med björnbär och hasselnötter



En "smörgåsrulle" utan smörgås.. lägg upp ett stort salladsblad och lägg på favoritpåläggen. rulla ihop och njut! Kan inte bli godare än såhär!
Blir alltid mätt på turkisk yoghurt, och supergott med nötter och bär som topping :)


Nöttårta med hallongrädde och chokladtryffel



Botten
4 dl nötter
2 dl socker
4 äggvitor

Hallongrädde
4 dl grädde
300 g hallon

Chokladtryffel
1 1/4 dl grädde
150 g mjölkchoklad

Värm grädden och rör i hackad choklad. Rör till en jämn smet och låt stå ca 5 minuter. mixa smeten med en mixer riktigt slätt och kyl några timmar.

Hacka nötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör i sockret. Rör i nötterna med en slickepott försiktigt och bred ut 2 runda bottnar på ett bakpapper.
Grädde i ugnen 150 grader ca 30 minuter.
Låt kallna.

Vispa grädden och rör i hallon. garnera!


Påskafton - påskbuffe

Vanlig hederlig påskbuffé med ägghalvor, prinskorv, köttbullar, skinka, varmrök lax, kallrökt lax, janssons och ostkaka...mums! älskar all form av buffé !!








Västerbottencheesecake med vinbärsgele




Botten:

8 st grovt bröd i skivor
50 g smör, smältFyllning:
3 dl visp- eller
mellangrädde
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk vitpeppar
300 g västerbottensost,riven
salt

3 st gelatinblad
2 dl vinbärssaft, lättsötad

1) Fodra en 1,5 liters brödform med

plastfolie.

2) Mixa bröd och smör, tryck ut i formen

till en jämn botten. Ställ in i kylen.

3) Koka upp grädde, chilipulver och

peppar, dra kastrullen från plattan.

Vispa ner osten tills den smält helt och

låt svalna.

4) Smaka av med salt och häll i formen.

5) Låt stelna över natten.

6) Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5

minuter, krama ur och smält med 1 dl

saft.

7) Rör ner resterande saft och häll

gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl.

8) Skär i små bitar, doppa kniven i

varmt vatten mellan snitten.


Påskiga non-stop kakor

125 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 påse non-stop



1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda matfett, socker, ägg och vaniljsocker i en bunke. Kör med elvisp en stund tills det blir en krämig smet.
2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Tillsätt sedan detta i äggsmeten. Blanda till en smidig deg.
3. Klicka ut 2 msk smet till varje kaka på två bakpappersklädda plåtar. Lägg ca 12 kakor på varje plåt med lite mellanrum så att det kan flyta ut.
4. Placera ca 5 non stop på varje kaka. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem sedan svalna på galler.


Grillad lax med romsås







Servera detta med en romsås

2 dl gräddfil
1/2 dl stenbitsrom
1/2 dl dill
1/2 dl majonäs
salt och peppar

Foliegrillade morötter med persilja och vitlök





Skiva morötter till smala stavar och koka upp 5 minuter i saltat vatten.
Hacka persilja och 2 vitlöksklyftor. Lägg morötter, vitlök, persilja och en stor klick smör i folie och knyt åt till en liten säck. Ställ "säcken" på grillen och hetta upp. grilltiden varierar beroende på temperaturen man fått upp på grillen.

Grillad hamburgartallrik

Ica har färdigformade, färska hamburgare i olika smaker. Supergoda att slänga på grillen.
Serveras med lite klyft och grillade grönsaker!



Grillmix i stora lass

Grillat var det här!!
April och redan sommarkänslor. Kan inte bli mycket bättre än detta!!!
Jag har varit riktigt anti spismat nu det senaste dagarna. Det ska vara färdigköpta såser, eventuellt lite tzatziki eller annan yoghurtsås som går snabbt att röra ihop. Pommes eller ingen potatis eller något tillbehör alls till...
Idag blev det lite grillmix, kycklingklubbor som jag förkokat och kryddat med chili, salt, paprika, peppar och cyenne. Sen lite kycklingfilé i santa marias honeymarinad och bbq marinerade karreskivor.
Champinjoner och rödlök är en ständig ingrediens på grillen, supersmarrigt!!


 


Vegetarisk sallad



Grekisk sallad är en klassisk vegetarisk sallad. Men idag gjorde jag en svensk vegetarisk sallad.
Hade mixsallad som bas och toppa med ostrullar, broccoli, jordgubbar, gurka, coktailtomater, champinjoner och avokado.

Supergott var det, annars är jag en riktig antivegetarian!!

Superfräch sommarförrätt

Ugnsstekt kokt kycklingklubba med mangoglaze

Låter lite lurigt va!?
så sant som det står där. Blev en riktigt mör och härlig kycklingklubba med guddomlig smak.

4 kycklingklubbor
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar

1 msk soja
1 dl mango chutney
1 msk sesamolja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk ketchup 

250 g champinjoner

Sås
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
salt & peppar







Tina kycklingen om den är fryst. Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i och sjud klubborna i buljongen ca 20 minuter. Lyft upp dem och låt svalna. Vispa ihop ingredienserna till glazen.

Grilla kycklingklubborna snabbt i (ca 3 min) på utegrill eller i ugnen 275 grader. Pensla försiktigt med lite av glazen under tiden. Pensla även klubborna med glazen när de är färdiggrillade, rikligt så att den täcker hela klubban.

Skiva champinjoner och lägg på bakpappret där kycklingen legat och rör runt för att ta upp marinadsmaken. Ställ in ytterligare 5 minuter.

Rör ihop såsen och servera detta med sallad för lchf eller klyftpotatis/ris


Keso- och äggfrukst

Frukost är bland det godaste som finns. Älskar det!! Finns ju så mycket gott att äta. Förstår inte alla som sitter och äter fil varje dag, eller gröt varje dag..
Idag blev det 1 kokt ägg med salt, 1 apelsin och en skål med keso + rårörda hallon.

Suberbra LCHF. Frukt ska man passa sig för, men 1 om dagen är helt okej enligt mig. Dessutom är frukten väldigt nyttig i sig. 1 apelsin är i alla fall bättre än 1 glas juice :D







Tonfisksallad med tonfisk Xpress curry & Ananas




Testade att göra en sallad på den nya tonfisken på burk. Finns olika smaker att välja mellan; röd thaucurry, tomat och basilika och gul curry med ananas.

Tanken från deras sida är nog att värma den och servera med pasta. Jag tror nog att det är godare än att använda den till sallad. Rekomenderar den inte kall som tillbehör i sallad.
Men smaken är som baken, jag ska inte avskräcka er från att prova den. Ni kanske älskar det!

Nej, jag återgår till den hederliga tonfisk i olja eller vatten.

Chili con carne med högrev



600
g högrev
1 st gul lök, skalad och finhackad
4 st vitlöksklyftor, skalade och hackade
1 st grön/röd chili, finhackad
100 g varmrökt sidfläsk/bacon
3 msk tomatpuré
0.5 msk kakao
0.5-1 msk spiskummin
1 tsk oregano, torkad
1 tsk timjan, torkad
5 dl rött vin
100 g vita bönor
100 g kikärtor
100 g borlottibönor
Persilja, finhackad
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak
Olja till stekning


1. Bryn köttet i olja tills det fått fin färg i en stor gryta.

2. Lägg i lök, vitlök, chili och sidfläsk och bryn ytterligare några minuter. Spara lite finhackad chili till servering.

3. Tillsätt tomatpuré, kakao, kryddor och häll på vinet.

4. Låt sjuda under lock 2 timmar.

5. Ta bort locket och koka ihop grytan ytterligare minst 30 minuter, tills köttet är helt sönderkokt och mört.

6. Smaka av med salt och peppar.

7. Vänd ner bönor och strö på lite mer chili och persilja.


Smoothie med jordgubbar




2 dl sojamjölk
250 g jordgubbar (frysta)

Mixa jordgubbarna slätt och mixa ihop med mjölken. Töm upp i ett glas toppa med lite jordgubbskivor.

smoothie med kakao

Går på behandling fortfarande, i hopp om att komma över min laktosintolerans. Det verkar gå åt rätt håll men jag får lugna mig lite med glass och grädde.
Har mixat ihop en smoothie av sojamjölk de senaste frukostarna nu. Sojamjölken smakade inget vidare som den var, heller inte havre och rismjölk.
Men denna smoothie blev riktigt god!

2 dl sojamjölk (går bra med vanlig)
1 banan
2 msk kakao

Mixa bananen med en stavmixer. Rör i kakaon och mixa lätt. Häll sedan på mjölken och mixa slät.


Grillad kyckling med fulkonsris och bearnaisesås



Bearnaisesås: 6 personer
6 st ägg
500 g smör
1 kvist dragon eller dragon i vinäger ( finns på burk
8 st vitpepparkorn
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
0.5 dl vinäger
1 dl vatten


Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.


Milkshake med sojamjölk och hallon

En supergod frukostmilkshake eller ett ypperligt mellanmål är milkshake. Är man laktos/ mjölkproteinintolerent så fungerar sojamjölken superbra. Fick nästan en chock att det var såpass gott. Trodde att det skulle smaka lite skumt men ack inte!!

Till 2 glas behövs

1 stor banan
3 dl hallon
4 dl sojamjölk (Fungerar självklart med vanlig mjölk)
1 msk psylliumfrön

Mosa bananen lite lätt med en gaffel. Spara några hallon till topping. Mixa ihop allt till en jämn och slät milkshake.



Chokladmousse



4 personer

200 g mörk choklad (minst 70%)
4 ägg
en nypa salt

Färsk frukt

Smällt chokladen i ett vattenbad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör i äggulorna i chokladsmeten tillsammans med lite, lite salt. Rör ihop äggvitorna med äggchokladen försiktigt men så mycket att den är jämn och slät. Ställ i kylen minst 2 timmar innan servering.

skiva upp lite färsk frukt och servera chokladmoussen med lite gladd och frukt.
Jag ringla över lite chokladsås på toppen för att få riktigt god krämig smak.

fisk och skaldjursmiddag

Ibland har man sina fördelar med att vara allergiker. Jag tål ju inte skräpmat som pizza, hamburgare längre så när det är dags för sånt hemma så blir det varmrökt lax, räkor och makrill med köpt romsås och sallad.
Varmrökt fisk ligger nog på min tio-topp lista över favoritmat :)





Varmrökt köpt makrill och lax med romsås och härlig sallad.





Variant på mangokyckling




5-6 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 1/2 msk kinesisk soja
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1- 1/2 tsk sambal oelek
3 msk mango chutney
1-2 mangofrukter
1 burk á 400 ml kokosmjölk

Bryn kycklingen i lite olja. Tillsätt buljong, soja, vatten och sambal oelek
och koka i 15 minuter med lock.
Strimmla purjolöken och hacka paprikan och stek på i några minuter.
häll i kokosmjölk och mango chutney och puttra i ytterligare fem minuter.
Skala och tärna mango och rör i. Servera med ris och sallad.


Lax med delikatesspotatis

Här hemma försöker vi äta fisk minst 1 gång i veckan. Lax är favoritet så det brukar bli varannan vecka minst. Jag är helt stormförtjust i all sorts lax; varmrökt, kallrökt, ugnsstekt gravad...




Stek upp lite valfria grönsaker i en het stekpanna med lite olja. Krydda fisken på ena sidan med salt, cayenne och paprika. Lägg den kryddade sidan nedåt i stekpannan i olja och stek ca 3 minuter på hög värme. Krydda ovansidan och vänd och stek 3 minuter på den sidan. Sänk värmen och låt fisken dra klart. Fick kan ätas rå så det är helt upp till er hurvida länge den ska ligga i stekpannan.
Servera med kokt delikatess eller färskpotatis och en romsås

Romsås


2 dl creme fraiche
50 g stenbitsrom
1 dl dill
2 msk majonäs
salt och peppar

Hacka dill och rör ihop allt. Ställ i kylen minst 30 minuter innan servering.

RSS 2.0