Lövbiff med klyft och tzatsiki
Banka ur biffen var att undvika att den blir seg :) Sen kallas detta elefantöra, så man vill ju ha den så stor som man kan. Krydda även den sidan som läggs neråt i stekpannan.
Jag har idag valt att krydda klyftpotatisen med timjan, oregano, grillkrydda och flingsalt. Variationen är oändlig!!
Till 2 personer behövs
4 stora lövbitar ca 500 g
pepparmix
Tzatsiki
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm vinäger
1 msk olja
1 krm svartpeppar
ev mynta
rör ihop yoghurt med salt, peppar, vinäger, olja och vitlök. Riv gurkan grovt och pressa ur allt vatten. Rör ihop och låt stå i kyl och dra tills maten är färdig.
Banka ut köttet och krydda på ena sidan. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och fräs på vardera sida 1-2 minuter.
Hamburgartorsdag
Stekte till ICA:s hamburgare idag. Väldigt saftiga och goda biffar som ligger i charken.
Stekte på 1,5 minut på varje sida och krydda med lite pepparmix. Till det gjorde jag en egen dressing:
1 dl yughurt
1 tsk kebabkrydda
1 krm pepparmix
2 tsk chilisås
några droppar citronsaft
ev salt.
Sambon hade givetvis bröd och klyft till detta men jag älskar att äta med sallad keso + sweetchilisås och dressing
Gräddig biffgryta
Till detta använde jag
400 g lövbiff
1 gul lök
1 paprika
1 liten burk skivade champinjoner
2,5 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt och peppar
2 tsk kinesiks soja
1 msk kalvfond
strimmla biffen och fräs på med smör eller olja. Tillsätt strimmlad lök ochfräs yterligare någon minut. Salta och peppra. strimmla paprikan och fräs på tillsammans med champinjonerna. I med soja och fond och rör runt. Häll över grädden och klicka ner creme fraiche o låt puttra. Smaka av med lite salt och peppar. och servera med pasta och parmesan eller ris.
Jag hade lite lite lite basilika i grytan. Gav ingen smak tilll såsen men smaken kom fram när man fick det i munnen. Rekomenderar 1/2 kruka ifall ni vill ha smak av basilika i. Eller så struntar ni i den, det går utmärkt utan;)
Batterierna till systemkameran dog så sista kortet fick bli men en vanlig simpel kamera. Blir inte lika bra djup i kortet men man ser ju vad man har ätit i alla fall ;D
Chili con carne
Blev en chili con carne ida. Jag måste erkänna att jag avskydde detta när jag var liten. Jag letade verkligen efter smaken på bönorna då, vilket jag idag inte direkt lägger någon vidare smakdyngd på. Men till en enkel chili behövs detta:
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
2 vitlöksklyftor
1 stor paprika
1 stro gul lök
1 chilifrukt
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1/2 dl chilisås
salt och peppar
Stek färsen i smör eller olja. Hacka gul lök och fräs tillsammans med färsen.
Dela paprikan, dela chilin på mitten och hacka och häll i färsen. Häll i krossade tomater, chilisås, vitlök och kryddor. Häll i bönorna och smaka av med salt och peppar
Serveras med ris.
Mangokyckling
Lagade Mangokyckling till middag idag. Har lagt upp receptet innan på bloggen. Länk till detta recept finner ni under bilden.
http://actionikoket.blogg.se/2010/september/mangokyckling.html
Basilikaomelett med skinka & ost
Var lite småhungrig ikväll och gjorde en basilika omelett med skinka och lite ost. Omelett är supersmidigt att tillaga samtidigt som det är supergott!!
Till detta behövs
1 msk smör
2 ägg
2 msk grädde/mjölk/vatten (allt funkar)
5 basilika blad
1 skiva skinka
ostskivor
rör ihop ägg med grädden lätt. Smällt smöret i en stekpanna tills det slutar puttra på mellanvärme. Häll på äggen och strö på basilikan. dra några tag runt kanterna på omeletten. Den ska vara fast på ytan när den är färdig och då det är dax att lägga över ost och skinka. Lägg på ena sidan och vik sedan till en halvmåne.
Rödspätta med vitvinssås
Idag fick jag dra på mig kockmössan och sätta fart på spisen här hemma.
Till 6 personer behöver man:
800 g rödspättafiléer
2 dl vitt vin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk smör
Sås
2 dl fiskspad
4 dl grädde
2 äggulor
1 msk kycklingfond
salt, peppar och socker
Då rullar man ihop fisken och ringlar på smör och kryddor. Häll i vinet och ställ i ugnen på 200 grader 15 minuter med ett bakpapper över formen. häll av fiskspadet och skicka in fisken 10 minuter på 220 grader.
Vispa ihop äggulor och grädde med lite mjöl. Häll sedan i kycklingfond och vitvinsspadet. smaka av med kryddor.
Servera detta med pressad potatis och toppa fisken med ärtor, citron och räkor
chili och lime marinerad laxfilé med sambalvitlöksrotfrukter med basilika- och limesås
Lagade precis denna supergoda laxrätt. Satt hela kvällen igår och fundera över hur jag skulle rensa kylskåpet på grönt samtidigt som det skulle smaka bra tillsammans med lax. Detta blev resultatet
till fyra personer behövs
Lax
4 laxfilébitar
1 1/2 lime
1 röd chilifrukt
4 msk olja
flingsalt
Rostade rotfrukter
600 g delikatesspotatis eller annan småpotatis
2 morötter
1 rödlök
1/2 dl olja
1 1/2 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
flingsalt
Basilikakräm
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka basilika
1 stor vitlöksklyfta
1/2 lime
Hacka röd chili smått och blanda ihop med olja. vänd ner laxfiléerna och strö på flingsalt.
Låt stå och dra en stund.
Dela potatisen i 2 delar och lägg snittytan nedår. Dela morötterna i mindre bitar och lägg i ugnsformen. Ringla över olja och ställ in i ugnen 250 grader ca 20 minuter.
Rör ihop yoghurt och olja. hacka basilikan och rör ner. Pressa i vitlök och lime och smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop olja, sambal och vitlök. Tag ut rotfrukterna strax innan det är helt klart och häll ner i bunke. Häll ner sambaloljan och rör runt. Häll tillbaka i ugnsplåten tillsammans med rödlöken och flingsalt. ca 5-10 minuter.
Kebabgryta
Receptet kommer här :
1 påse fryst kebabkött 600 g
1 paprika
2 gula lökar
2 stora eller 3 små vitlökar
2 dl grädde
1 burk krossade tomater
1/2 dl vatten
1/2 röd chili
1 msk kebabkrydda
2 msk smör
Stek kebabköttet i smör. hacka lök och skala vitlöken. Stek lökarna i smör i en kastrull. tillsätt krossade tomater, vatten och hälften av kebabkryddorna. Skiva upp paprikan och lägg i kastrullen. krydda köttet med resten av kryddan och häll sedan över allt i kastrullen över köttet. Låt puttra några minuter innan grädden töms i. Låt allt puttra 5 minuter innan det serveras med ris.
Kyckling med Gourmetsås: saffran och Tomat
Både jag och sambon tyckte väl kanske att den skulle göra sig bättre till fisk, men det blev absolut gott!!
Till 4 personer behövs
3 kycklingfiléer
10 cm purjolök
1 stor tomat
1 burk creme fraiche saffran och tomat
1 dl grädde
1 msk olja
salt och peppar
Skiva kycklingen tunnt och stek på bägge sidor i olka. Salta och peppra. Fräs på löken och hackad tomat.
Häll i creme fraichen och grädden och låt puttra i 10 minuter.
Servera med ris/keso.
Vaniljpannacotta med vit choklad toppade med varma bär
1 1 / 2 gelatin blad
1 / 2 vaniljstång
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
200 g frysta Hallon and Blåbär
2 msk florsocker
1 DAIM eller andra choklad (kan uteslutas)
Gelatinbladen kallas eftersläpning i vatten, cirka 5 minuter. Genomsnittlig vaniljstången på längden and skrapade titta på det. Hacka chokladen i mindre bitar.
Koka UPP kakaomassa, mjölk OCH vaniljstången med Fron. Ta rulla Plattan rulle Fran. Ta UPP vaniljstången. Lag i gelatinet bladet OCH chokladen. Track är smal under omrörning.
Hall UPP intetsägande ingen i fyrar portionsglas. Spår dem kallas in cirka 4 Timmer.
Koka UPP OCH Bären rör i florsocker. Hall smaksatt pannacottan and strö på choklad.
Snabb havrelimpa
Det smakar bäst nybakat och jag kan rekomendera att göra en halv sats om ni är 8 personer som ska äta.
Vi har detta som lunchbröd och har bara smör till vilket räcker gott och väl.
1 påse santa maria torrjäst
ca 13 dl vetemjöl
4 dl havregryn
2 msk salt
2 msk socker (kan uteslutas)
7 dl vatten
Rör ihop alla torra ingredienser, dock bara 1 liter av mjölet. Rör i vattnet som måste vara 43-45 grader varmt, inte lägre och inte högre! blanda runt och arbeta ner resten av mjölet med en slev. Detta ska bli mer degsmet än deg. Den ska vara kletig, inte lös men kletig. Jäs unde bakduk eller plastfolie 1 timme.
Häll ut deg i 2 långa längder med hjälp av en degskrapa och strö på flingsalt.
Grädda i ugnen ca 30 minuter i 200 graders värme. Känn på undersidan ifall brödet är klart ( den ska vara torr).
Biffar i grönpepparsås
Till detta behövs för 4 personer
500 g köttfärs
1 tsk salt
1 msk svartpeppar
1 dl mjölk
2 msk potatismjöl
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk soja
1 msk dijonsenap
1/2 msk grönpepparkorn
Gör såhär
Rör ihop färsen med kryddor, mjölk och potatismjöl.
Forma små minibiffar eller platta ut hela färsen till en stor biff som täcker hela stekpannan. Vänd biffarna alternativt dela den stora biffkakan i fyra bitar och vänd. Rör ihop såsen o en kastrull och häll över.
Låt biffarna puttra i såsen ca 10 minuter.
Servera med potatisklyftor eller kokt potatis.
Taco Canneloni
Till detta behövs
400 g färs
1 påse tacomix
1 tomat
1 burk creme fraiche
100 g philadelphia
kulörsoja
Cannelonirör alt. färska lasagneplattor
2 msk smör
1 msk mjöl
3 dl grädde
vitpeppar
salt
2 dl riven ost
Stek färsen i lite smör eller olja. Häll i en påse tacomix. Hacka tomaterna och rör i tillsammans med philadelphia och creme fraiche. Färgsätt med lite kulörsoja.
Låt puttra på svag värme medans ostsåsen rörs ihop.
Smällt smör och vispa ihop med mjöl. Späd lite mjölk i taget så att den hålls tjock. smaka av med vitpeppar och salt. Rör i 1 1/2 dl riven ost. Fyll rören med tacofärsen och lägg tätt ihop i en ugnsäker form. Häll på ostsåsen och strö på det sista av den rivna osten.
Ställ i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.
Drömmar
Ingredienser
200 200 g smör
3 3 dl socker
2 2 msk vaniljsocker
4 4 dl vetemjöl
1.5 1.5 tsk bikarbonat
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. Forma smeten till fingertjocka rullar. Dela upp i bitar och forma dessa till små bollar.
Lägg ut bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i ca 25 minuter
Bondkakor
75 stycken
200 g smör
2 dl strösocker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat + 1 msk vatten
1 dl (ca 75 g) grovhackad sötmandel
ca 5 1/2 dl vetemjöl
Rör smör, socker och sirap smidigt. Lös bikarbonaten i vattnet och rör ner det. Blanda i mandel. Arbeta i nästan allt mjöl. Forma, med resten av mjölet på bakbordet, två rullar 4 centimeter tjocka. Svep in dem i plastfolie och lägg dem kallt en timme. Skär rullarna i 4 millimeter tjocka skivor och lägg dem på papprade eller smorda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader 5-8 minuter.
Chokladsnitt
Det här behöver du :
200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät och fast deg. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna något. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv. Förvara i frysen.
Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon är en mustig jättegod köttgryta från Frankrike. Den är som sveries kalops, en köttgryta inom ramen "husmanskost".
Finns ett vin som heter Boeuf Bourguignon som passa ypperligt bra till denna rätt, men givetvis går ett annat mustgt rött vin också bra.
Ingredienser
1,5 kg grytbitar av högrev, fransyska eller ytterlår
2 msk olja eller smör
2 morätter
2 gula lökar
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk mjöl
6 dl rött
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
3 vitlöksklyftor
20 steklökar
400 g champinjoner
2 baket bacon
Och du gör såhär
Bryn köttbitar i smör eller olja. fräs på gul och lägg i grytan. Pudra öveer mjölet. Häll i buljong, vin, tomatpuré, kryddor och vitlök och rör om. Koka under lock i ca 2 timmar. När 1,5 timme gått steks bacon, champinjoner och morötter och hälls i grytan. smaka av med salt och peppar om det behövs.
Servera med kokt potatis.
Sesambröd till lchf frukosten
3 ägg
2 dl riven ost
2 msk fiberhusk
2 dl sesamfrön, skalade
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Blanda ihop det torra med osten. knäck sedan i äggen och rör ihop. Bred ut på en bakplåtsklädd långpanna ca 1 cm tjock. Ställ in i ugnen på 225 grader 10 minuter.
LCHF Sesambröd
3 ägg
2 dl riven ost
2 msk fiberhusk
2 dl sesamfrön, skalade
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
Blanda ihop det torra med osten. knäck sedan i äggen och rör ihop. Bred ut på en bakplåtsklädd långpanna ca 1 cm tjock. Ställ in i ugnen på 225 grader 10 minuter.
Teriyakikyckling
Detta behövs till 2 personer
2 kycklingfileer
2 dl creame fraiche
2 dl grädde
1/2 dl teriyakisås
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 paprika
salt och peppar
Dela filéen i 3 delar på längden och stek med salt och peppar. strimla paprika och fräs på. Slå på grädde, fraiche, teriyaki, sambal och pressa ner vitlöken. låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och en sallad.
Lunch Tacosallad
Var krasslig idag och fick stanna hemma från jobbet. Fick bli en lat dag även vid spisen. Men lunch var jag tvungen att ordna till. Vilken tur att jag hade tacofärs från helgen liggandes i kylen.
Tacofärs är nog den mest älskvärda resten som finns. Man kan göra oändligt mycket med tacofärs...
Skiva till lite gurkbitar, sköljde av lite sallad och sockerärtor, hyvla några ostskivor och klicka på lite turkisk yoghurt. Krångligare behöver det inte bli ;)
Hårda Daimmuffins
Receptet
175 g smör eller margarin
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 st dubbeldaim
Muffinsformar
Smällt smöret i en kastrull. Rör i smör, mjöl och bakpulver. Hacka daimen grovt och rör ner.
rulla ihop små bollar och lägg i formarna. Grädda i ugnen 10-15 minuter på 175 graders värme.
Man kan piffa till kakorna genom att lägga en noblessplatta över varje kaka.
Gulaschsoppa
2-3 msk Smör
400 g grytbitar av nöt
3-4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk paprikapulver
1 tsk kummin
1 tsk mejram
2 msk tomatpure
3 msk vetemjöl
1 1/2 liter köttbuljong
eller 1 burk hela konserverade tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
3-4 potatisar
1 stor morot
salt & peppar
Turkisk yoghurt alt. Gräddfil till servering
Bryn Köttet i paprikapulver. Fräs på löken och häll sedan i en gryta. rör i mjölet. Töm på buljongen, alla kryddor, tomatpure och krossade tomater. Koka i 1 1/2 timme och häll i potatis, paprika och morot. Låt skjuda ytterligare 0.5-1 h. Serveras med ett godd bröd och en klick yoghurt.
Värmer gott i detta höstväder
Lövbiffsknyten
300 gr lövbiff
1 burk mjukost med grekiskvitlök
1 dl grädde
1 dl cremefraiche
1 tsk kinesisk soja
1 msk kalvfond
100 g champinjoner
salt och peppar
Dela lövbiffen i 2 delar. klicka en bit vitlöksost på varje bit och rulla ihop till ett litet knyte.
stick i en tandpetare i varje så att köttet hålls ihop även när det steks.
Bryn köttet i smör tills det fått färg. Skiva upp champinjoner i 4 delar och stek på.
Häll över grädde, creme fraiche, soja och fond och låt puttra ca 10 minuter. salta och peppra vid begov.
Serveras med klyftpotatis eller ris och en god sallad.
Vit chokladmoussetårta
Till en tårta behövs
Botten
2 ägg
2 dl socker
200 g sötmandel
rivet skal från 1 apelsin
Vit chokladmousse
2 3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 stort ägg eller 2 små
1 dl kesella
valfri dekoration. Jag använde mig av hallon till den ena och smarties till den andra (mycket barn på kalaset)
Hacka mandeln fint. Riv apelsinskalet. Vispa ihop farinsocker och ägg ljust och rör i nötter och apelsinskal.
Häll i smord och bröad springform och ställ i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska kännas torr.
Låt svalna.
Vispa grädden hårt. Detsamma med äggvitan/vitorna. rör sen ner äggvitorna i grädden försiktigt. Smällt chokladen och blanda med kesellan och ägggulan. Rör ihop allt och bred över kakan. Ställ i frys minst 4 timmar.
Tag fram och garnera.
Tacofredag
Jag behöver lite tips på vad man kan ha till tacosen. Mina stående ingredienser som jag absolut inte kan vara utan är :
Gurka
Majs
Tomat
Ananas
Sallad
turkisk yoghurt med sweetchilisås
fetaost/riven eller båda ;D
salsa
rödlök
Som plus till tacos är stekta champinjoner. Vad är mer gott? Paprika brukar slinka med ibland också men det är inget måste.
Kyckling i Gröncurry
4 kycklingfiléer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 burk bambuskott
1 burk minimajs
2 msk olja
2 msk grön currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1 msk ostronsås
2 tsk socker
2 msk vinäger
1 tsk kinesisk soja
1 lime
blad av thaibasilika
skiva kycklingen tunnt.
Skala lök och vitlök. Finstrimla löken och finhacka vitlöken.
Kärna ur paprikan och skär den i strimlor.
Bryn currypasten i olja någon minut och tillsätt sedan kycklingskivorna. Tillsätt lök, vitlök, paprika och bambuskott och minimajs och fräs en kort stund.
Tillsätt kokosmjölk, fisksås, ostronsås, socker och vinäger. Låt småputtra i 5-10 minuter. Smaka ev av med mer vinäger eller lime. Garnera med paprika och basilikablad. Servera med jasminris
Lasagne
Självklart gjorde jag en vanlig med lasagneplattor också!
Till en form och 6 personer behövs
500 g nötfärs
2x400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 köttbuljong
1 dl creme fraiche
1 skvett grädde
1 msk kalvfond
1/2 dl chilisås
lasagneplattor
Ostsås
en klick smör
lite mjöl
mjölk
ost
vitpeppar
salt
grädde
Stek köttfärs i smör. Hacka lök och vitlök och fräs på. Töm i 2 burkar krossade tomater och smula i buljongtärningen. Rör i resten av alla ingredienser och smaka av med kryddorna (smaken är ju som baken ;) )
Vispa ut smör och mjöl i en kastrull och töm på lite mjölk i taget. smaka av med grädde, salt och vitpeppar. Rör tillsist i osten.
Varva plattor, köttfärsröra och ostsås. strö på oregano på toppen och ställ in i ugnen 20 minuter. Låt lasagnen stå ett tag efter att du tagit ut den, annars blir den slabbig och rinnig.
Servera med sallad.
Kvällsmys med Almondy Daimtårta
Almondy har alltid varit en favorit. När jag var liten brukade mamma komma hem med en jättestor mandeltårta, men det var väldigt längesen jag såg en sån stor tårta faktist! Fast är man två så duger det jättebra med en liten daimtårta. Räcker kanske 3 fikastunder :)
kycklingschnitzel med bea och skivad potatis
Till fyra personer behövs:
4 kycklingfiléer
4 skinkskivor
8 skivor ost
salt och peppar
1 ägg
1-2 dl ströbröd
1/2 dl mjöl
Skiva potatisen och lägg på bakplåtspapper. Ringla olja eller smör över och salta.
Ställ in i ugnen 225 grader ca 20 minuter.
Dela filéen i två delar på tvären. Lägg plastfolie emellan och kavla/banka ut en aning.
lägg en skiva ost en skiva skinka och ytterligare en skiva oss och sen "locket" och trygg ihop. Salta och peppra.
doppa först i mjöl, sen i ägg och tillsist i ströbröd och stek 3 1/2 minut på varje sida i RIKLIGT med smör och olja. Filéerna ska bli gyllenbruna och krispiga till ytan.
Serveras med beasås, kall yoghurtsås och en god sallad
Biffteki - Grekiska biffar
Till 4 personer:
500 gr köttfärs
1 påse biffteki kryddmix
1/2 dl vatten
1 msk olja
(står på påsen)
tzatsiki
4 dl yoghurt (i hink/burk)
1/2 gurka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1krm vinäger
ev färsk hackad mynta
Klicka ner yoghurt i en sil och låt rinna av 30 minuter.
Riv gurkan grov och låt rinna av, salta!
Blanda ihop yoghurt, olja och vinäger och smaka av med salt, svartpeppar och vitlök. Rör i gurkan.
Blanda ihop färsen och forma till järpar. Stek på hög värme några minuter och ställ in dem i ugnen det sista för att bli genomstekta. Absolut godast är om de får lite stekyta, inte brända men ett hårt skal.
Serveras med:
* Fetaost * Oliver * Tomater * Sallad * Gurka * Rödlök * klyftpotatis *